Segítenek a Felépülők, az alkoholizmusból ki lehet gyógyulni.

Szponzorált tartalom

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról - komplex alkoholelvonó kezelés
Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés

Hazánkban a becslések szerint nyolcszázezer alkoholista él, de a szakértők szerint ez igen óvatos becslés. Szinte nincs is olyan család, ami ne lenne érintett ebben a betegségen. Mert igen, az alkoholizmus egy betegség. Amiből ki lehet gyógyulni. Van segítség, van remény, van kiút.

Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés a családi felépülési központ segítséget nyújt mindazoknak, akik szeretnék letenni a poharat.

Sokan, akik már az alkohol rabjai, el sem tudják képzelni, hogy ital nélkül is jól tudják érezni magukat. Ha ki is bírják olykor két-három napig nélküle, jönnek a kínzó elvonási tünetek. A megoldás? Sokan évekig még csak nem is keresik a megoldást. Mert nem látják, nem akarják látni, hogy probléma van. Aztán van, hogy eljutnak a vágyhoz, hogy milyen lenne. Józanul, tiszta fejjel, tisztán. És ekkor talán felmerül bennük, hogy problémájuk van az alkohollal. Talán ki is próbálják, hogy milyen lenne nélküle, talán eltelik egy nap, vagy akár kettő is ital nélkül. De aztán mindig történik valami. A stressz, a munkahelyi konfliktusok, a családi drámázás. És újra jön a pohár. Vagy. Vagy jön az elhatározás. Hogy ez az állapot már tarthatatlan és elviselhetetlen. Hogy le kell szokni. Akaraterő nélkül nem megy, viszont ha az már megvan, ha az elhatározás már megszületett, akkor van segítség. Mégpedig olyan segítség, ami évtizedek óta létezik és sok-sok ember életét tette már szebbé, jobbá.

A Felépülők Családi Felépülési Központ egy magánintézmény, egy rehabilitációs központ, ahol az alkoholbetegeknek segítenek leszokni. A központban a Minnesota-modellt használják. A 12 lépéses önsegítő csoportok elvein alapul, ezt biztos sokan látták már különböző filmekben. A teljes megvonás, azaz absztinencia a cél. Úgy vallják, hogy az alkoholizmus egy betegség, egy kémiai függőség, aminek azonban nem csak fizikai vetületei vannak. Hisz lelki szinten ugyanúgy rombolja az embert, mint testi szinten. Nem csak a belső szervekre van negatív hatással, hanem az ember lelki világára, önbecsülésére, társas kapcsolataira is ez a függőség.

A Felépülők felvilágosító előadásokkal, tanácsadásokkal segítik az alkoholbetegek gyógyulását, vannak csoportterápiák, a cél az élethosszig tartó tünetmentesség, absztinencia. A magán rehabilitációs központban egy 28 napos bentlakásos terápiára várják az érintetteket. Ami során a betegek elsajátítják az alkohol nélküli  élet szabályait, működését. A 28 napra véleményem szerint azért van szükség, mert sokszor az alkoholisták alkudoznak önmagukkal, hogy eddig vagy addig nem isznak. De alig várják már, hogy leteljen az a pár nap és újra pohárhoz nyúlhassanak. Egy-két napig sokan kibírják és utána újra isznak, aztán jön az összeomlás, a bűntudat.

Amerikában sok helyen olyan bentlakásos intézmények vannak ahol akár egy évig is tart a rehabilitáció. Itt, Magyarországon erre keveseknek lenne anyagi és egyéb lehetősége. De 28 napot nem olyan nehéz vállalni. Főleg, ha az a tét, hogy az ember az élete végéig boldog és egészséges legyen. 

A Minnesota-modell célja, hogy az ember felismerje saját függőségét, hogy elfogadja azt, hogy segítségre van szüksége. Sokszor ez a legnehezebb. Kifogásokat keresni, másokat hibáztatni, vagy egyszerűen csak nem tulajdonítani jelentőséget annak az egy-két pohár italnak. Az alkoholizmus olykor észrevétlenül alakul ki. Hisz mit számít egy pohár bor esténként, vagy egy feles és egy sör munka után a haverokkal? Amikor viszont ez már mindennapossá válik, akkor már baj van. Sokan ezt sem ismerik fel, nem mernek magukba nézni, hisz tudják, hogy nem tetszene a válasz. Ilyenkor aztán jön, hogy de hát a másik még többet iszik. Meg hogy nem is úgy van. Meg mindenféle kifogás, hazugság, olykor az ember nem csak magának, hanem bizony a családjának is hazudik. A környezet általában hamarabb felismeri, hogy probléma van. De ahhoz, hogy valaki a gyógyulás útjára lépjen, az ő döntése kell.

A Felépülők ebben segítenek. Hogy az érintett olyan életet élhessen, amire vágyik, hogy ne kelljen hazudnia, titkolóznia, szégyenkeznie. Hogy ő, hogy önmaga irányíthassa az életét és nem az alkohol. A rehabilitációs központban alkalmazott Minnesota-modell 70-75 százalékos hatékonysággal működik hosszú távon. Itt megvannak az alapok, a hétköznapokban pedig az érintettek elő tudják venni batyujukból ezeket a taktikákat, tippeket, tanácsokat.

A Minnesota-modell az 1950-es évek óta létezik. Az egyik alapelve annak elfogadása, hogy az alkoholizmus létező dolog, nem valaminek a tünete, hanem betegség. Ezt kell elfogadni. Ennek fényében pedig a megoldás sem az, hogy veszekszünk, megalázzuk, megszégyenítjük az érintettet. Mert a fogfájás sem attól múlik el, ha bántjuk azt, akinek fáj a foga. Hanem szakemberhez fordulunk.

Itt, a Felépülők Családi Felépülési Központban minden adott ahhoz, hogy az alkoholbetegek, akik a gyógyulás útjára lépnek, minden támogatást megkapjanak. Mindezt pedig egy kellemes környezetben, a természetben, ahol nincs nyüzsgés, nincsenek turisták. A www.felepulok.hu oldalon  bárki tájékozódhat az ellátásról, az árakról, a programokról. Nagyon hasznos információk ezek úgy az érintetteknek, mint a családtagoknak. Hisz az alkoholizmus nem csak egy emberé, hanem az egész család viseli a súlyát. A tehertől pedig meg lehet szabadulni. 28 nap a Családi Felépülési Központban már sokaknak nyújtott megoldást. Esélyt egy új életre. Egy vidám, teljes életre alkohol nélkül.

A függőségtől megszabadulni félelmetes érzés. Egyrészt az ember utálja, hogy függő, gyűlöli, hogy ki van szolgáltatva valaminek. Hogy rabja az alkoholnak, hogy nem tud másra gondolni és az első korty után egy pillanatra talán megnyugszik, de utána jön a maró önvád, hogy nem kellett volna. Ez egy ördögi kör, amiből egyedül, szakértő segítség nélkül oly nehéz kiszakadni.

A Felépülők szakmai segítségével azonban olyan új kapuk nyílnak ki, hogy a legtöbben azt kérdezik maguktól: miért nem jöttem már korábban?

A Családi Felépülési Központ 28 napos bentlakásos rehabilitációt kínál. Teljes ellátással, háromszori étkezéssel. Sok-sok időt a természetben, nagy sétákat, sportolási lehetőséggel. Csendes, nyugodt helyen, diszkrét környezetben. Tematikus csoportfoglalkozásokat, felépülést támogató programokat, családi napot. És nagy kirándulásokat a Balaton-felvidéken. Minden olyan segítséget, amit olyan emberek, olyan addiktológiai szakértők adnak meg, akik maguk is érintettek. Tudják, hogy miről beszélnek, tudják, hogy mit érezhet a másik. Ez pedig nagy segítség egy érzelmileg feszített időszakban. Hisz a függőségekről való leszokás az mindig együtt jár egyfajta lelki, érzelmi változással is.

A Felépülők holnapján sok-sok egyéb információt is megtalál az olvasó, nem csak a 28 napos programról, hanem az egyéb lehetőségekről, konzultációkról is. Megnyugtató ilyen szakemberekhez fordulni, hisz segítségükkel sokaknak már sikerült. Az, amire oly sok alkoholfüggő vágyik: a tiszta, boldog élet, alkohol nélkül.

Published by